KYANID

Mandlový zápach a nahořklá chuť. Ve smrtelné dávce prý vyloženě pálí hořkostí na jazyku. Toto je kyanid. Jed pro svou rychlou účinnost populární ve filmech, ale i plíživý zabiják.

Při akutní otravě kyanidy dochází k zablokování schopnosti buněk přijímat kyslík. Již po jednorázovém požití 5 mg může nastat rychlá ztráta vědomí. Průměrná smrtelná dávka kyanovodíku (kyanidu rozpuštěného ve vodě) pro člověka je 100-200mg. Po takové dávce člověk ztrácí vědomí, do hodiny upadá do kómatu a poté nastává zástava srdce. Smrtelnou dávkou může být už i 1,5mg/1kg tělesné hmotnosti! A státem akceptovatelná norma kyanidu pro pitnou vodu?  Půl miligramu na litr.

DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ

Dlouhodobé pití vody se zvýšenou koncentrací kyanovodíku snižuje přechod kyslíku z krve do tkání. Což může mít za následky bolest hlavy, únavu, hučení v uších a nevolnost. Pokud bude takovou vodu pít těhotná žena, pak kyanovodík proniká i k plodu – což na něj má v důsledku podobný vliv, jako kdyby matka v těhotenství pravidelně kouřila.

Mohou nastat i trvalé změny v těle, jakými jsou například slabost v prstech, poruchy chůze, šeroslepost či dokonce hluchota. Jsou však pozorovány až při chronické toxicitě kyanidy, pokud je přijímáme – byť v malých dávkách – podstatnou část života.

PREVENCE

Kyanidy jsou v malé míře přirozenou součástí životního prostředí. Za zvýšenou koncentraci je většinou zodpovědný člověk. V půdě i vodě jsou kyanidy nestálé a velmi pohyblivé. Jejich koncentrace se tedy může měnit a ne každý dokáže toxickou úroveň vycítit. Chcete mít jistotu?

Share on facebook
sdílet článek

Ženské hormony ve vodě

Muži v ohrožení. Vliv estrogenu postihne v pokročilejším věku nejednoho muže. Ale víte, jak může ovlivnit děti? Poplach pro budoucí maminky!

Domácí úprava vody

Pomůžeme s kontrolou vody u Vás doma a v případě přítomnosti škodlivých látek - poradíme s výběrem filtračního zařízení a zajistíme montáž i servis.

Mandlový zápach

Kyanid je znám především jako prostředek k náhlé smrti. Však ne nadarmo se říká, že dokonalý jed se projeví až dlouho po večeři.

Zkažená vejce, hniloba a sirky

Nejpočetnější obyvatelé všech řek, moří i vodovodů. K úspěšnému chovu doporučujeme vlhko. Jak je poznat? A co mají společného bakterie a viry?

Železitá pachuť a zápach

Máte po pití v ústech pachuť jak po starých mincích? Zvýšený obsah železa anebo manganu poznáte již na první pohled. Vodu naprosto znehodnotí, a to i po převaření.

Dusičnany

Společně s vodou tvoří polévku hnojivového typu - inu, žádný gastronomický zážitek. Na druhou stranu jsou skoro zdarma! 🙂 Tato hořká chemie má rozsáhlý výskyt po celé republice.