BAKTERIE
Zápach po zkažených vejcích, hnilobná chuť a v menší míře třeba jen aroma připomínající sirky. Bakterií je mnoho druhů a každý se projevuje jinak. Při jejich rozeznávání na některé dokážete narazit i díky specifickým senzorickým vlastnostem. Některé bakterie bohužel nerozeznáte ani čichem či zrakem a těchto je pravděpodobně většina.
Při běžném množství v pitné vodě jsou vyloženě nepostřehnutelné. Naštěstí se běžně dají odstranit převařením – což se ovšem u běžné spotřeby často nepraktikuje. V domácím prostředí se bakterie nejčastěji vyskytují ve studniční vodě a bojlerech, nicméně svůj rutinní život vedou i v každém průměrném domácím vodovodu. Přítomnost jednoho druhu bakterií může navíc vytvářet prostředí vhodné pro život mnoha dalších.
NÁKAZA
Nejběžnějším projevem nákazy bakteriemi jsou zažívací potíže, několikadenní průjmovité onemocnění, či příznaky podobné chřipce. Extrémem jsou cholera či úplavice. Při našich životních standardech k těmto krajnostem však běžně nedochází. Co nás ale může pěkně potrápit i v Čechách?
Zbystřete, pokud Vám budou povědomé následující příznaky:
Opakovaný zánět močového měchýře, nepochopitelné problémy s dýcháním, zápal plic, krvavé průjmy, záněty v uších, časté bolesti břicha.
Bakterie Listeria Monocytogenes způsobující listeriózu se dokonce stává příčinou potratů a u starších osob s oslabenou imunitou může způsobovat zánět mozkových blan. Legionella a Pseudomonas umí zapříčinit i smrt. Ročně je v ČR těchto smrtelných případů na několik desítek.