KRÁLOVSKÉ KREVETY? JEDINĚ S KOKAINEM!

Při sledování vodních živočichů si můžete všimnout jejich čilosti a plachosti. Proč tomu tak je alespoň u krevet se nedávno podařilo zjistit vědcům z londýnské Královské Univerzity. Studie se zaměřovala na stav chemického znečištění říčních toků. Součástí výzkumu bylo testování vzorku vodních živočichů, kterými byly především právě sladkovodní krevety. Překvapením bylo, že vedle očekávaného znečištění pesticidy a dusičnany, měli všechny exempláře jedno společné. Úplně všechny krevety byly na koksu.

Výzkum probíhal v divočině jednoho z pobřežních hrabství. O to byly výsledky více znepokojivé. Pokud se takové množství kokainu nachází na venkově – nabízí se různé otázky. Jak na tom mohou být městské oblasti? Mají čumák namočený v kokainu i krevety jinde po světě? 

Přesto oproti krevetám najdete jen málo nutričně bohatších pokrmů. A to i v nesmažených variantách. Čerstvému krevetímu masu totiž stačí do pěti minut ve vroucí vodě, než vám zrůžoví před očima. A stejně tak rychle zmizí z talíře. Zpozorněte u receptů, kde krevety prochází přehnaně dlouhou tepelnou úpravou (pečení, smažení) a případně si takový postup zkraťte podle svého. Delší táhnutí krevet můžete ocenit ve vývaru, ale jinde se bude jednat spíš o zhůvěřilost autora receptu. 

A když nemáte kokain, tak tam dejte Gordona Ramseyho! Recept podle britského šéfkuchaře si připravíte snadno i doma. Stačí pouze jablka, hroznové víno, kořenový celer a vlašské ořechy, které zakápnete řeckým jogurtem a promícháte s čerstvě uvařenými krevetami. Můžete dochutit jablečným octem, dijonskou hořčicí i pár kapkami citrónu.  Pokud máte rádi ovocno-zeleninové kombinace, sežeňte si vedle kořene ještě celer řapíkatý, ale klidně i ledový salát a polníček. Z koření stačí čerstvě namletý pepř a mořská sůl. Tak dobrou chuť!

– – –

Článek vznikl jako doprovodná satira na podporu mojí plavby na vlnách Hithitu. Veškeré údaje jsou pravdivé, nicméně co patří ke krevetám opravdu neodmyslitelně je samozřejmě voda.

Ahoj jsem Kapka Moře – informační web o vodě. 

 

Share on facebook
sdílet článek
Share on facebook
sdílet článek