Už z dětství víme, že náš jazyk rozeznává čtyři chutě – sladkou, slanou, kyselou a hořkou.  Ale byla pravda, co nás na základce učili, anebo se jedná o obsáhlejší téma? A jak chutná voda?

5. LANÝŽ

První zmínky o lanýžích sahají do čtvrtého století před naším letopočtem. Co se jejich chuti týče, dodnes jí doprovází velké rozpory. Někteří jí popisují jako nahořklou, jiní připodobňují k oříškům s medem. Tato těžce popsatelná chuť si mezi svými milovníky za poslední století vysloužila jasnou definitivu: chuť – lanýž. Je pak i prokázáno, že máme speciální receptor reagující na plyny lanýžů. Když se jednou nadýcháte jejich čerstvé vůně, když si je nastrouhané necháte poválet po jazyku, pak si je mozek zapamatuje na celý život.

6. UMAMI

O nepopsatelné chuti delikátních lanýžů jste nejspíše již slyšeli. O čem však mnoho lidí dodnes netuší je, že v roce 1908 byla objevena chuť umami, a to v jednom druhu mořských řas s mimořádným obsahem glutamanu. V roce 2000 pak byl objeven a popsán chuťový receptor, který je citlivý na glutamátové aminokyseliny, a který tuto chuť vnímá jako základní. Chuť umami je obsažena i v potravinách, které konzumujeme běžně, jsou jimi i maso, ryby, sýry a zelenina (např. celer a zralá rajčata). První potravina s chutí umami, se kterou člověk přijde do styku, je mateřské mléko.

CHUŤ ČÍSLO SEDM

Čirá kapalina, bez chuti a zápachu. Takto vodu popisuje základní chemie. Že by ale voda byla úplně až tak bez chuti, jak nás učili ve škole, to není pravda. Jazyk dokáže rozeznat i sedmou základní chuť a tou je právě chuť vody. Alespoň to naznačují čerstvé objevy amerických vědců, konkrétně s tímto tvrzením přišel Kalifornský technologický institut v Pasadeně (2017). Na pití vody naše tělo reaguje až příliš specificky – voda smývá nakyslý povlak hlenu z našeho jazyka a tím reguluje PH v ústech. A právě takto jazyk informuje mozek o tom, že tělo přijímá ne tekutinu, ale konkrétně vodu. Jen je těžké popsat něco, co ještě nikdy předtím popsáno nebylo a tak pro úplné uznání sedmé chuti je nutné provést ještě celou řadu experimentů a na výsledek si budeme muset ještě chvíli počkat. Prozatím jsme pro Vás popsali alespoň několik příchutí vody, se kterými se můžete setkat při její kontaminaci, ale i úpravě.

ČÍST DÁLE