JAK CHUTNAJÍ DUSIČNANY?

Najdeme je všude. V plodinách, masu i ve vodě. Nenechte se ovšem zmást, dusičnan to není žádný vitamín a nechutná dobře. Nedá se z vody odstranit převařením. A je velmi nebezpečný pro zdraví člověka! Dokonce jak název napovídá – umí způsobit smrt zadušením. To platí u kojenců. U dospělého člověka patří výstraha především vůči rakovině, cukrovce a demenci. Se zvýšenou koncentrací dusičnanů v půdě a ve vodě se přitom bez nadsázky setkáme po celé naší republice.   

VLIV NA TĚLO – týdny/roky

Dusičnany nám škodí tím, že se v lidském těle přeměňují na jedovaté dusitany. Dusičnany tedy sami o sobě prvotně nebezpečné nejsou, ale stejně umí zabít. Při zvýšeném příjmu těchto látek se už i v krátkodobém horizontu (týdny/roky) mohou dostavit základní negativní účinky, nemusí je zaznamenat každý. Citlivější jedinci ovšem mohou vnímat časté závratě, bolesti hlavy, či potíže s dýcháním i kožní vyrážky.

TĚHOTENSTVÍ/DĚTI

Častý příjem dusitanů a dusičnanů v průběhu těhotenství a v útlém věku dítěte může mít vliv na bujení nádorových onemocnění.

Předávkování dusičnany může způsobit methemoglobinémii, která vyvolá dušení i u dospělých jedinců. U kojenců pak platí zvýšená náchylnost, která se může projevit i smrtí zadušením.

VLIV NA TĚLO – roky/desetiletí

Dlouhodobé pití vody “bohaté“ na dusičnany či přímo dusitany dokáže pomoci způsobit mnohé. Mezi nejzávažnější patří rakovina střev, jater a v podstatě celého trávicího traktu včetně slinivky. A slinivka umí být velmi tichý zabiják. Mnohdy se bez zřetelných příznaků projeví teprve, až když jsou problémy s ní nezvratné.

Pro kuřáky platí, že spolupůsobením nikotinu a dusičnanů/dusitanů vznikají v těle nitrosaminy. Ty sice mohou v těle vznikat i spontánně. Ale jedná se o karcinogen a je prokázáno, že kuřáci s vysokou koncentrací nitrosaminu v těle, mají daleko vyšší riziko vzniku rakoviny plic, než kuřáci, kteří mají tuto hladinu nižší.

Dále pak dlouhodobé užívání vody s nadlimitními dusičnany může vést ke snížení okysličování mozku, což napomáhá zvýšení šance rizika na onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Samozřejmě rakovina a Alzheimer jsou vážná onemocnění. Vlivů se společným důsledkem je zde více. A s trochou nadhledu se dá říci, že jsou tato onemocnění více či méně i cenou za dlouhověkost. Nelze tedy zaručit, že se těmto neduhům vyhnete při pití zdravé vody. Ale jisté je, že pitím té, která obsahuje nadlimitní hodnoty dusičnanů, dost jistě zvyšujete riziko propuknutí těchto civilizačních chorob. Rakovina je široké téma, které máme bohužel všichni v povědomí. Ale co možná mnozí z nás nevíme o Alzhaimeru? Neurolog Martin Tolar (zakladatel americké farmaceutické společnosti Alzheon) v roce 2019 přišel s varovným odhadem, kde upozorňuje, že 1,2 milionu Čechů má náběh na Alzhaimerovu chorobu a ani o tom prozatím nevědí. Číslo se možná zdá přitažené za vlasy, ale pochází z velmi důvěryhodného zdroje. Alzheon patří pravděpodobně mezi jediné dvě společnosti na světě, které mají aktuálně reálnou šanci přijít s lékem na tuto nemoc. Lze připustit, že vývoj léku může selhat, i přesto však práce tohoto českého neurovědce patří mezi světovou špičku.   

Sám Tolar pak v rozhovoru pro ČT24 upozornil, že dokud není jak léčit, nejdůležitější prevencí je životospráva.

Share on facebook
sdílet článek

Ženské hormony ve vodě

Muži v ohrožení. Vliv estrogenu postihne v pokročilejším věku nejednoho muže. Ale víte, jak může ovlivnit děti? Poplach pro budoucí maminky!

Domácí úprava vody

Pomůžeme s kontrolou vody u Vás doma a v případě přítomnosti škodlivých látek - poradíme s výběrem filtračního zařízení a zajistíme montáž i servis.

Mandlový zápach

Kyanid je znám především jako prostředek k náhlé smrti. Však ne nadarmo se říká, že dokonalý jed se projeví až dlouho po večeři.

Zkažená vejce, hniloba a sirky

Nejpočetnější obyvatelé všech řek, moří i vodovodů. K úspěšnému chovu doporučujeme vlhko. Jak je poznat? A co mají společného bakterie a viry?

Železitá pachuť a zápach

Máte po pití v ústech pachuť jak po starých mincích? Zvýšený obsah železa anebo manganu poznáte již na první pohled. Vodu naprosto znehodnotí, a to i po převaření.

Dusičnany

Společně s vodou tvoří polévku hnojivového typu - inu, žádný gastronomický zážitek. Na druhou stranu jsou skoro zdarma! 🙂 Tato hořká chemie má rozsáhlý výskyt po celé republice.