KYANID

Mandlový zápach a nahořklá chuť. Ve smrtelné dávce prý vyloženě pálí hořkostí na jazyku. Toto je kyanid. Jed pro svou rychlou účinnost populární ve filmech, ale i plíživý zabiják.

Při akutní otravě kyanidy dochází k zablokování schopnosti buněk přijímat kyslík. Již po jednorázovém požití 5 mg může nastat rychlá ztráta vědomí. Průměrná smrtelná dávka kyanovodíku (kyanidu rozpuštěného ve vodě) pro člověka je 100-200mg. Po takové dávce člověk ztrácí vědomí, do hodiny upadá do kómatu a poté nastává zástava srdce. Smrtelnou dávkou může být už i 1,5mg/1kg tělesné hmotnosti! A státem akceptovatelná norma kyanidu pro pitnou vodu?  Půl miligramu na litr.

DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ

Co by mohl způsobit kyanid ve vodě? Dlouhodobé pití vody se zvýšenou koncentrací kyanovodíku by snížilo přechod kyslíku z krve do tkání. Což může mít za následky bolest hlavy, únavu, hučení v uších a nevolnosti. Pokud by zvýšený příjem kyanidu měla (byť vodou) těhotná žena, pak kyanovodík proniká i k plodu – což na něj může mít v důsledku podobný vliv, jako kdyby matka v těhotenství pravidelně kouřila.

Pokud přijímáme zvýšené dávky kyanidu i v nesmrtelných leč pravidelných dávkách po podstatnou část života: Může být takový životní styl spojovaný i s trvalými změnami v těle, jakými jsou například slabost v prstech, poruchy chůze, šeroslepost či dokonce hluchota. Takové problémy bývají pozorovány při chronické toxicitě kyanidy. 

PREVENCE

Kyanidy jsou v malé míře přirozenou součástí životního prostředí. Za zvýšenou koncentraci je většinou zodpovědný člověk. V půdě i vodě jsou kyanidy nestálé a velmi pohyblivé. Jejich koncentrace se tedy může měnit a ne každý dokáže toxickou úroveň vycítit. Chcete mít jistotu? Z vody dokážeme odstranit všechny škodlivé látky.

Share on facebook
sdílet článek

Ženské hormony ve vodě

Muži v ohrožení. Vliv estrogenu postihne v pokročilejším věku nejednoho muže. Ale víte, jak může ovlivnit děti? Poplach pro budoucí maminky!

Domácí úprava vody

Pomůžeme s kontrolou vody u Vás doma a v případě přítomnosti škodlivých látek - poradíme s výběrem filtračního zařízení a zajistíme montáž i servis.

Mandlový zápach

Kyanid je znám především jako prostředek k náhlé smrti. Však ne nadarmo se říká, že dokonalý jed se projeví až dlouho po večeři.

Zkažená vejce, hniloba a sirky

Nejpočetnější obyvatelé všech řek, moří i vodovodů. K úspěšnému chovu doporučujeme vlhko. Jak je poznat? A co mají společného bakterie a viry?

Železitá pachuť a zápach

Máte po pití v ústech pachuť jak po starých mincích? Zvýšený obsah železa anebo manganu poznáte již na první pohled. Vodu naprosto znehodnotí, a to i po převaření.

Dusičnany

Společně s vodou tvoří polévku hnojivového typu - inu, žádný gastronomický zážitek. Na druhou stranu jsou skoro zdarma! 🙂 Tato hořká chemie má rozsáhlý výskyt po celé republice.