CHLÓR

V kohoutkové vodě je jednou z nejobvyklejších látek. Jeho aroma netřeba popisovat do hloubky asi právě proto, že se chlór využívá již po desetiletí jako dezinfekční prostředek. Není ovšem vhodný k vnitřnímu užití. Odstranit příchuť chlóru můžete i tím, že před konzumací necháte vodu několik minut “odstát“, či přidáním pár kostek ledu nebo několika kapek citrónu. Nicméně přímého odstranění chlóru tímto nedosáhnete i přesto, že je ze své podstaty nestálý a z vody postupně vyprchává. Někdo může být na tyto látky obzvláště citlivý a chlór a jeho sloučeniny (chlornany, chloraminy a oxid chloričitý) na něj mohou působit opravdu agresivně. Zarudlá pokožka, ekzém a svědění? I zde může být viníkem citlivost na chlór.

VEDLEJŠÍ ÚČINKY

Bohužel není výjimkou ani postupné budování potravinových alergií. Dlouhodobé působení chlóru může vést ke snížení tolerance na některé alergeny, což vytvoří alergii novou. Obzvláště se snažte chlorování vyhnout, pokud již potravinovou alergií trpíte! Sázka na jistotu? Komplexní filtrační zařízení, které si hravě poradí i s tímto problémem.

Chlór dále narušuje svou oxidací tkáně živočichů i rostlin. Vyloženě životu nebezpečný je pro organismy žijící ve vodě a půdě.  Do podzemních vod se chlór dostává jen zřídka, a to v případě velmi specifického podloží. V řekách jeho obsah postupně roste, čím blíže je řeka k ústí do moře. Zde především kvůli globálnímu boji proti dusičnanům, kde ionexy používané k jejich odstraňování uvolňují chloridy do vody v rámci iontové výměny. Pro filtraci vody určené k osobnímu odběru proto doporučujeme využití reverzní osmózy.

Ženské hormony ve vodě

Muži v ohrožení. Vliv estrogenu postihne v pokročilejším věku nejednoho muže. Ale víte, jak může ovlivnit děti? Poplach pro budoucí maminky!

Domácí úprava vody

Pomůžeme s kontrolou vody u Vás doma a v případě přítomnosti škodlivých látek - poradíme s výběrem filtračního zařízení a zajistíme montáž i servis.

Mandlový zápach

Kyanid je znám především jako prostředek k náhlé smrti. Však ne nadarmo se říká, že dokonalý jed se projeví až dlouho po večeři.

Zkažená vejce, hniloba a sirky

Nejpočetnější obyvatelé všech řek, moří i vodovodů. K úspěšnému chovu doporučujeme vlhko. Jak je poznat? A co mají společného bakterie a viry?

Železitá pachuť a zápach

Máte po pití v ústech pachuť jak po starých mincích? Zvýšený obsah železa anebo manganu poznáte již na první pohled. Vodu naprosto znehodnotí, a to i po převaření.

Dusičnany

Společně s vodou tvoří polévku hnojivového typu - inu, žádný gastronomický zážitek. Na druhou stranu jsou skoro zdarma! 🙂 Tato hořká chemie má rozsáhlý výskyt po celé republice.